Vai gatavs

Protams, cepeškrāsns termometrs ir ārkārtīgi noderīgs, lai noteiktu, kad ēdiens ir gatavs. Tomēr kāpēc paļauties uz ierīci, ja varat pati apgūt dažus vienkāršus paņēmienus? Un kā, piemēram, iespējams ielikt termometru olā?

Ir tik neērti pasniegt ēdienu, kurš, kā izrādās, vēl nav līdz galam gatavs (līdzīgi kā priekšlaicīgi izstāstīt anekdoti), un šajā brīdī mums jāņem talkā veca paruna, kas saka, ka “visam savs laiks”, tomēr šī paruna aktualizē daudzus un dažādus jautājumus. Kurš tad ir tas īstais laiks? Kā jūs varat zināt, kad ir pienācis laiks, kad vista ir izcepusies tā, lai nebūtu jāpasniedz viesiem uzkoda eksotiskas salmonellas izskatā? Kad steiks ir vidēji vai stipri sacepts? Šie un citi padomi tiks apskatīti nākošajā nodaļā, turpiniet tik lasīt.

Kā zināt, ka krāsnī ceptie kartupeļi ir gatavi

Nospiediet pogu Alex. Jūs noteikti pie sevis nodomājāt, kas ir tas Alex. Patiesībā, tas ir kāds, kuru jūs pazīstat. Alex, visticamāk, ir kartupeļu šķirnes nosaukums, kas sauļojas jūsu cepeškrāsnī. Tomēr tas liek jums uzdot nākošo jautājumu: “Vai kartupeļi manā cepeškrāsnī jau ir gatavi?” Lai to noskaidrotu, jūs, protams, ieskatīsieties pulkstenī. Ja stunda ir pagājusi, tad nav šaubu, ka Alex ir gatavs gulties uz šķīvja kopā ar sviestu un zaļumiem. Tomēr jūs varat to noskaidrot, arī mazliet piespiežot kartupeli ar pirkstu. Ja kartupelis mazliet iespiežas, tad ziniet, tas ir gatavs.
Režīms Alex un citas saknes
Ja vēlaties krāsnī ceptus kartupeļus, ir svarīgi izvēlēties īsto cepšanas režīmu. Varat izvēlēties vienu no šiem režīmiem: Alex, Jutlandia, Estima vai Sava. Kad kartupeļi ir izcepušies, rodas sajūta, ka griežat visgaisīgāko desertu, un to nepārspējamo garšu vēl vairāk uzlabo krēmīgā struktūra, kas īpaši patīkami ir sajūtama uz mēles.

Kā zināt, ka cālis ir gatavs

Noraujiet kājiņu. Saskaņā ar Eiropas Savienībā veikto pētījumu, ES katra ceturtā vista ir slima ar salmonellu. (Salīdzinoši, kaut kur guļ 1 miljons salmonellas bumbu, kas ir gatavas uzsprāgt mūsu vēderos, baudot vistas gaļas ēdienu. Viela pārdomām.) Jebkurā gadījumā, tas ir vidējais rādītājs, tāpēc cerams, ka jūsu brīvdienu pusdienām ceptā vista nav tā viena no četrām. Tomēr nekad nevar zināt. Tāpēc izcepiet vistu labi, jo īpaši, ja vēlaties izvairīties no baktēriju uzbrukuma un no tā izrietošajām sekām. Tomēr kad īsti vistas cepetis ir gatavs? Vista ir izcepusies, ja varat nolauzt vistas kājiņu un no krūtiņas tek dzidra sula.

Kastrēts gailis???
Ja gailis ir kastrēts, to dēvē par kapaunu. Tā gaļa ir treknāka un daudziem šķiet arī garšīgāka. Tas ir mazliets dārgāks nekā parasta cāļa gaļa un tādēļ ir liekams galdā īpašos gadījumos.

Kā izcept acij tīkamu vidēji saceptu steiku

Atbilde ir jūsu plauksta. Jūs esat mūsdienīga namamāte un peldaties uzslavās. Labi draugi, lielisks vīns un jūs - pievilcīga sieviete, kas uzklājusi šo ne mazāk pievilcīgo galdu, pie kura sēž viesi labos uzvalkos un augstpapēžu kurpēs. Tad pienāk brīdis, kad jājautā “Kādu steiku tu vēlētos?”, uz kuru jums atbild: “Rozā.” Un tad perfektā ballīte var sākties. Jūsu tēvs jums iemācīja visu, ko viņš zināja par vērtspapīru biržu, kā sasiet kaklasaiti, šampanieša apgabaliem un steika cepšanu! Jums tas vēl nav izdevies. Nepārdzīvojiet. Viss, kas jums ir vajadzīgs, ir jūsu plauksta. Lūk, formula steiku pagatavošanai.
Padoms par degunu
Ja dodat priekšroku degunam, nevis rokām, sniedzam jums nelielu padomu: ja vēlaties pasniegt viesiem vidēji saceptu steiku, tam pēc taustes ir jābūt kā degunam - mīkstam, bet ne līdz galam mīkstam. Turklāt nevajadzētu būt nekādai atšķirībai starp lielu un mazu degunu.

Kā zināt, ka brieža fileja ir gatava

Iegrieziet gaļā. Cilvēkam nekad nevajadzētu pārāk zemu novērtēt savu attieksmi pret savām medību trofejām. Tāpēc nākošreiz, kad gatavosiet nomedītā brieža gaļas fileju ar portvīna piparu mērci un krāsnī ceptiem āboliem Pigeon, labāk ir paturēt savas domas pie sevis. Tikai iedomājieties, kas būtu, ja jūs piededzinātu brieža fileju vai tā būtu pārāk sausa, vai arī tiktu sacepta līdz nepazīšanai? Kaut ko tādu diez vai cilvēks spētu pārdzīvot. Ja vēlaties pārbaudīt un apskatīties, vai fileja ir izcepusies, nemēģiniet iegriezt tajā no virspuses, bet gan izduriet mazu atveri gaļas gabala apakšpusē. Iegriezumā varēsiet labi redzēt, vai gaļa vēl joprojām ir sarkana. Un varēsiet droši skatīties savam vīram acīs, pasniedzot ēdienu.

Vai gatavs? Ieslēdziet automātisko vadību
Atsevišķu Gorenje cepeškrāšņu modeļu komplektos ietilpst cepešu gaļas termometrs. Vienkārši ieslēdziet termometru un iespraudiet to gaļā. Termometra ekrānā būs parādīts, kad cepetis ir gatavs. Izmantojot elektronisko taimeri, jūs varat ieslēgt un izslēgt cepeškrāsni, sākotnēji iestatot vēlamo laiku un temperatūru.

Kā pārbaudīt, vai šokolādes kēkss ir gatavs

Iedomājieties dubļus. Diemžēl šajā recepšu grāmatā nepietiek vietas. Tomēr šis padoms ir izņēmums, jo garšīgai šokolādei vieta atradīsies vienmēr. Jūsu šokolādes kēkss ir obligāts, ja vien jūs neesat pārāk noraizējusies par šokolādes ēšanu un taukiem. Nekas, saskaitīsiet kalorijas citudien. Skaitiet līdz 300. Samaisiet kopā 300 gramus kausētas šokolādes, 300 gramus sviesta, 300 gramus cukura, 300 gramus pasterizētu olu dzeltenumu un cepiet masu cepeškrāsnī 180 grādu augstā temperatūrā. Kūka ir gatava, kad tās augšmala ir kļuvusi stingra, bet mīkla, izņemot kūku no krāsns, vēl mazliet trīs. Nu gluži kā īsti dubļi.
Šokolādes kēkss uz riteņiem
Nav šaubu, ka karstu cepeškrāsns paplāšu izņemšana ir sarežģīts uzdevums. Tā tas ir, ja vien jums nav īpaša Gorenje ražojuma izvelkama paplāte, kas atvieglo un padara drošāku karstu paplāšu izņemšanu.

Kā zināt, kad maize ir gatava

Uzsitiet! Mājās cepta maize ne tikai smaržo pēc nesteidzīga svētdienas rīta ģimenes lokā, tā arī garšo fantastiski. Ar nosacījumu, ka maize ir viscaur izcepusies. Neizcepta maize, kas līp pie mutes, parasti nav patīkams cienasts. Tāpēc pastāstīsim, kā panākt, lai maize izceptos pilnībā. Uzsitiet pa apakšu. Ja dzirdama skaidra dobja skaņa, ziniet, maize ir gatava.

Dakšiņu vai gaļas iesmu
Ja nevēlaties virtuvē kult kviešus vai rudzus, jūs varat izmantot metodi, iedurot maizē stienīti, lai pārbaudītu, vai tā ir gatava. Ieduriet maizē dakšiņu vai gaļas iesmu un izvelciet laukā. Ja uz virsmas joprojām ir redzami mīklas gabaliņi, lieciet maizi atpakaļ krāsnī un turpiniet cept.

Kā zināt, vai langusts ir izcepies

Pavelciet aiz radziņiem. Mēs tomēr neēdam omārus katru dienu. Tāpēc pamatots ir šāds jautājums: “Kā var zināt, ka tas ir izcepies?” Sniedzam jums padomu situācijai, ja pēkšņi Vecgada vakarā pie jums ierodas viesi, bet jūsu pieredze omāru gatavošanā ir minimāla. Paņemiet omāru ar knaiblēm. Paraujiet kādu no tā mazajām kājiņām vai radziņiem. Ja kājiņa vai rags atdalās viegli, ziniet, omārs ir gatavs. Tāpat to, vai omārs ir gatavs, var redzēt, to apskatot. Gaļai ir jābūt stingrai un pieņiem (ja tādi ir) jābūt oranžiem un stingriem.
Bahamu veiksme
Langusti ir Bahamu salu populārākā eksportprece. Tie mazliet atgādina omārus, tomēr šīs būtnes nav radniecīgas. Neskatoties uz to, langustu dēvē par omāra bezspīļaino brālēnu.

Kā vislabāk pasniegt spageti makaronus

Vispirms allegro, pēc tam al dente. Gluži kā romānā “Lēdija un klaidonis” katru gadu tiek apēsti neskaitāmi kilometri spageti makaronu. Tomēr kā var zināt, ka spageti ir gatavi? Pastāv tikai viens veids, kā to noskaidrot: izvelciet pāris makaronus un pagaršojiet. Ja makarona vidus vēl ir ciets, tad tie vēl nav izvārījušies. Toties, ja tie ir lokani, bet joprojām mazliet stingri, makaroni ir gatavi un ir nekavējoties jāņem ārā no ūdens. Tagad pasta ir gatava jeb al dente - tā itāļi dēvē perfekti izvārītus makaronus. Tiešā tulkojumā tas nozīmē “sakožams” un raksturo īsto brīdi, kad spageti ir pietiekami izvārīti, bet nav pārvārīti.
Vāriet ātri
Makaroni mīl peldes. Vāriet makaronus pietiekamā daudzumā viegla sālsūdens. Ūdenim ir jāburbuļo - jā, allegro, ātri - dzīvīgi un aktīvi. Ieberiet visus makaronus ūdenī vienlaicīgi un kārtīgi apmaisiet. Ieregulējiet lielāku liesmu tā, lai ūdens ātri atsāktu vārīties.

Kā zināt, ka artišoki ir gatavi

Pavelciet un paraujiet. Artišoku vārīšanas laiks, atkarībā no to izmēra, ir 25 līdz 45 minūtes. Jo lielāki artišoki, jo ilgāk tie jāvāra. Ja nevēlaties pasniegt līdz galam neizvārītas sīkstas lapas (tas būtu tas pats, kas piedāvāt vīnu ar vēl neatvērtu korķi), rīkojieties šādi: pavelciet kādu no apakšējām saliektajām lapiņām. Ja tā atdalās viegli, artišoks ir mīksts un to ir laiks likt uz šķīvjiem. Noplūciet visas lapiņas un mērcējiet to gaļīgos galus eļļas un etiķa mērcē un ēdiet artišoka gaļīgo struktūru, kasot to ar zobiem. Mmm, lieliski!

Kā novērst krāsas balēšanu
Artišoki līdzīgi kā āboli zaudē savu krāsu. Tas tiešām ir trūkums tāda gracioza dārzeņa ziedam. Tāpēc ievietojiet artišoku ūdenī, kam pievienots mazliet etiķa, lai tas nezaudētu savu krāsu, vai arī ātri uzvāriet to ūdenī ar citrona sulu.

Kā zināt, ka ir laiks pieliet cepameļļu

Veiciet pārbaudi ar burbuļiem. Beidzot esat nolēmusi pagatavot kartupeļus frī. Kartupeļi ir sagriezti plānās strēmelītēs, bērni jau ir atraduši tomātu mērci, tikai jūs vēl kavējaties. Jūs domājat pie sevis, vai eļļa ir pietiekami karsta? Attiecīgais termometrs nekur nav atrodams, un doma paraudzīt ar pirkstu nešķiet pārāk laba. Ko darīt? Ļaujiet pārbaudi veikt maizes šķēlei. Uzduriet gabaliņu maizes uz dakšiņas un iemērciet karstajā eļļā. Ja apkārt maizei eļļa sāk burbuļot, eļļa ir gatava cepšanai. Pārbaudei varat izmantot arī sērkociņu (protams, neaizdegtu), iegremdējiet eļļā tā koka galu. Ja parādās burbuļi, ziniet, eļļa ir pietiekami karsta.
Vai gatavs? Pagaršojiet!
Saldēti kartupeļi frī parasti ir izgatavoti no kartupeļu miltie un tos vislabāk ir pagatavot, ielejot vienu litru eļļas 2 litrus ietilpīgā katlā un uzkarsējot eļļu līdz 200 grādiem. Toties, ja kartupeļu strēmelītes patiešām ir izgatavotas no kartupeļiem, tad cepiet tos aptuveni 10 līdz 12 minūtes cepeškrāsnī 250 grādu lielā temperatūrā. Neatkarīgi no veida, kādā jūs gatavojat kartupeļus frī, tie ir gatavi, tiklīdz ir kļuvuši pietiekami mīksti. Tāpēc pagaršojiet tos, tiem būtu jābūt cietiem un kraukšķīgiem no ārpuses un mīkstiem iekšpusē.

Cik ilgs laiks ir nepieciešams?

Informācija par to, cik daudz laika ir nepieciešams cepšanai eļļā, vārīšanai, cepšanai krāsnī

Cepšanas laiks iepriekš neuzkarsētā cepeškrāsnī pie 200 grādu atzīmes, ieskaitot 15 minūtes, kad cepeškrāsns ir izslēgta. Pirms cepeša sagriešanas ļaujiet tam nedaudz atdzist.

Cūkgaļa, jēra gaļa un putna gaļa

Vistas krūts gabals ar kauliņu 45 min.
Vistas stilbiņš 45 min.
Vista, 1400 g 1½ stunda
Šķiņķis, ¾ kg 50 min.
Jēra kāja, 1½ kg 1½ stunda
Kakla daļas fileja, 1½ kg 1 ¾ stunda
Cūkas kakla gabals ar ādu, bez kauliem, 2 kg 1 ½ stunda
Ribu cepetis, 1½ kg 1 ½ stunda
Jēra muguras gabals, 2½ kg 1 ½ stunda
Tītara krūts gabals, vesels 50 min.
Tītara kāja 50 min.

Liellopa gaļa, cepšanas laiks pēc sākotnējās apcepšanas pannā vai katlā

Cuvette, 1 kg 40 - 60 min.
Steiks Porterhouse, 1 kg 1 stunda
Delmonico steiks, bez kauliņa, 1 ¾ - 2 kg 1 ½ - 2 stundas
Rib-eye steiks ar ādu un kāju, 3 kg 2 - 2½ stundas
Liellopa cepetis, augšstilba iekšpuse, ¾ - 1 kg 1 stunda
Liellopa astes gabals, ¾ - 1 kg 40 - 60 min.
Pleca gabals ar kauliņu, 1 kg 2 ½ stundas
Liellopa fileja, 1 kg 45 - 60 min.
Fileja, ¾ kg 30 min.

Teļa gaļa, pēc apcepšanas pannā vai katlā

Augšstilba iekšpuse, vidēji trekns, 1 kg 1 stunda
Fileja ar speķi un kauliņu, 3 kg 1 - 1½ stunda
Fileja ar speķi bez kauliņa, 1 kg 1 stunda
Pleca gabals ar kauliņu, 1 kg 1 ½ - 2 stundas
Fileja, ¾ - 1 kg 45 min.
Filejas gabals, ¾ kg 30 min.
Teļa steiks Porterhouse, ¾ - 1 kg 45 - 60 min.
Teļa astes gabals, ¾ - 1 kg 30 - 40 min.
Sisäfilee, ¾ kg 30 min

Aptuvenais cepšanas laiks cepeškrāsnī pēc apcepšanas pannā vai katlā

Vista, 1400 g 50 - 75 min.
Vistas krūts gabals ar kauliņu 40 min.
Liellopa fileja, ar apcepšanu 35 min.
Cūkgaļas medaljoni, apt. 350 g 20 - 25 min.
Cūkgaļas filejas gabals, apt. 450 g 15 min.
Jēra pleca daļas gabals 1 ½ stunda
Tītara krūts gabals, vesels 45 min.
Teļa cepeša gabals, 1 kg 1 ½ stunda

Aptuvenais vārīšanas laiks

Sparģeļi 3 - 4 min.
Pupas, zaļās 10 min.
Burkāni, sagriezti 5 - 10 min.
Ziedkāposti, veseli 15 min.
Kukurūzas vālīte 5 - 7 min
Kacenkāposts 15 - 20 min
Puravi, veseli 10 - 20 min.
Kartupeļi 15 - 30 min.

Aptuvenais vārīšanas laiks

Liellopu gaļa, 2 kg 2 ½ stundas
Teļa mēle 2 - 2 ½ stundas
Cālis 1 stunda
Vista 2 - 3 stundas
Kūpināts cūkas muguras gabals 45 min.
Cauraudzis speķis, sālīts un nesalīts 1 stunda
Teļa gaļa, 2 kg 1 ½ - 2 stundas
Porsaan suikaleet, suolattu tai suolaton 1 tunti

Aptuvenais vārīšanas laiks

Menca 15 - 20 min.
Vējzivs 10 - 12 min.
Siļķe 10 - 12 min.
Skumbrija 10 - 12 min.
Plekste vai līdzīga zivs 10 - 12 min.
Lasis 20 - 30 min.
Forele 8 - 10 min.
Āte vai līdzīga zivs 20 - 30 min.