Svaigi produkti

Veca paruna vēsta „Pārāk daudz pavāru sabojā zupu”, bet nekvalitatīvas izejvielas nodara vēl lielāku ļaunumu. Šajā nodaļā doti daži padomi, kas būtu jāpatur prātā, piepildot savus iepirkumu groziņus pārtikas produktu tirgū.

Pat profesionāls konditors nespētu pagatavot gardu ananasu biskvītu, ja ananasi ir brūni un pārāk gatavi. Un pat visizcilākais šefpavārs nemācēs no sazaļojušiem asnainiem kartupeļiem izgatavot garšīgus ceptus kartupeļus bez toksīniem. Gatavošana ir jāsāk ar vislabāko izejvielu iegādi. Izejvielas ir maltītes pamatā – ja tās nav pietiekoši labas, arī maltīte nebūs laba.

Ja vēlaties atstāt iespaidu uz saviem draugiem, ģimeni vai mīļoto, jāsāk ar to, ka iepirkumu groziņā saliekat piemērotas izejvielas. Un kā to izdarīt, ja neesat dzimis šefpavārs? Izmantojiet savas sajūtas: ožu, tausti, redzi un dzirdi.

Kā noteikt, vai arbūzs ir gatava

Paklaudziniet. Izklaudzinot meloni, jūs varēsiet dzirdēt, vai tā ir gatava. Ja skaņa ir dobja, melone ir nogatavojusies. Jūs varat izmantot arī redzi (praktiski vērtējot, skaņas pārbaude varētu neizdoties skaļo pārdevēju dēļ). Ja melone ir gatava, tās miza ir vienmērīgi zaļa. Bet kā ar citām melonēm? Ir jāsajūt melones smarža kātiņa vietā. Ja to nejūtat, melone nav gatava.
Degvīna arbūzs
Ja rīkojat svinības, pamēģiniet melones augšpusē iegriezt caurumu un piepildīt to ar degvīnu. Veiciet to vairākas reizes 24 stundu laikā. Tādējādi degvīns iesūksies melones mīkstumā. Pasniedziet atdzesētu salātu traukos vai sagrieztu šķēlēs. Atcerieties pabrīdināt viesus, ka šis cienasts nav paredzēts bērniem.

Kā noteikt, vai ananass ir gatavs

Pavelciet un noplūciet lapu. Lai noteiktu, vai ananass ir gatavs, pavelciet vienu no apakšējām lapām. Ja to ir viegli noplūkt, auglis ir gatavs. Ja šī pārbaude nešķiet pietiekoši ērta (ja jūs, piemēram, esat kopā ar bērnu un nevēlaties nākotnē dzirdēt: „Skaties, tēti, es varu noņemt papīru no saldējuma, vai es to varu ēst?”), jūs varat vienkārši skatīties un dziļi ieelpot. Ananasa krāsai ir jābūt dzeltenīgi brūnai, smaržai – svaigai un tīkamai.
Veselīgs auglis
Nesatur taukus, bagāts ar minerālvielām un C vitamīnu – tas ir labs iemesls, lai kāri pamielotos ar sulīgu ananansu. Ananass ir arī vienīgais zināmais enzīma bromelīna avots, kas noder gremošanas problēmu novēršanai.

Kā noteikt, vai sēnes ir svaigas

Pārbaudiet cepurīti un sakni. Ir viegli noteikt, vai sēnes ir svaigas. Paskatieties uz cepurīti, tai jābūt noslēgtai tā, lai nav redzama neviena plātnīte. Vēlams, lai sēnei būtu klāt arī sakne, jo tā ir dabīgs aizsarglīdzeklis, kas pagarina sēnes glabāšanās laiku un saglabā to stingru. Jūs, protams, tās varat lasīt paši. Meklējiet labas dārzā audzētas sēnes kompostā, bagātīgā augsnē no maija līdz novembrim, savvaļas sēnes aug mazos pudurīšos pļavās, kur ganīti zirgi vai tamlīdzīgās vietās no jūlija līdz oktobrim. Lai nodrošinātos, iegādājieties rokasgrāmatu par sēnēm, ja nevēlaties atbrīvoties no saviem viesiem ar sēņu sautējumu, kas ir pārāk eksotisks…

 

Kā noteikt, vai kartupeļi ir labi

Izvairieties no toksīna solanīna. Vai kartupeļi var būt indīgi? Jā, ja tie ir saņēmuši fizisku triecienu (= brūni plankumi) vai atradušies gaismā (= palikuši zaļi). Ja ir noticis kāds no šiem apstākļiem, kartupeļos veidojas inde – solanīns, kas var izraisīt galvas sāpes, vēdera sāpes un diareju. Solanīns ir visā kartupelī, un to nevar iznīcināt vārot, cepot vai izgriežot zaļās daļas. Tāpēc nepērciet iepakotus zaļus kartupeļus. Ja pērkat kartupeļus iepakojumā, raugieties, lai tas būtu caurspīdīgs un jūs varētu apskatīt kartupeļus no visām pusēm.
Kaloriju bumba?
Nē, ja salīdzina ar pastu, rīsiem, pupām un maizi. 100 gramos pastas ir 390 kalorijas, 100 gramos rīsu ir 368 kalorijas, baltajās pupiņās – 341 un baltmaizē – 241. 100 gramos kartupeļu ir tikai 87 kalorijas.

Kā noteikt, vai apelsīns ir nogatavojies

Skatieties kalendārā. Apelsīni ir vislabākie ziemas sezonā. Tajos ir C vitamīns un 13 citi vitamīni, tikai ar krāsu un smaržu vien jau pietiek, lai palīdzētu mums pavadīt aukstās un garās ziemas dienas. Ja nevarat gaidīt tik ilgi, meklējiet apelsīnus ar brūniem plankumiem – tie ir kvalitātes zīme. Ja jums garšo saldi apelsīni, pavisam bez skābuma, pārbaudiet kātiņa vietu – „nabu”. Atcerieties, jo lielāka naba, jo saldāks apelsīns (neesam pārbaudījuši, vai šī teorija darbojas arī pie cilvēkiem…)
Statusa simbols
Ne jau garša, bet izskats padarīja apelsīnus slavenus. Apmēram pirms 500 gadiem Eiropas karaļi uzskatīja par modes un dižciltības izpausmi apelsīnu birzi, kurā nogatavojās augļi, kurus karaļi ēda ļoti reti (tāpat kā viņi valkāja parūkas, lai gan nebija plikgalvaini).

Kā noteikt, vai krabji ir sulīgi un svaigi

Paceliet un pagrieziet. Dzīvus krabjus var pārbaudīt 2 veidos: Paceliet: Ir svarīgi, lai krabim būtu noteikts svars (3-5 kilogrami), pretējā gadījumā, tie ir ķerti pirms vairākām dienām. Krabji neēd, ja tie ir noķerti, tāpēc tie pārtrauc veidot uzkrājumus – to garšīgo gaļu. Pagrieziet: krabju mātīšu gaļa ir sulīgāka nekā krabju tēviņu gaļa. Izvēlieties mātīti. Kā noteikt dzimumu? Pagrieziet krabi uz muguras un apskatiet asti. Mātītēm astes ir platas un apaļas, tēviņiem – šauras un trijstūrveida.
Dodaties piknikā?
Krabju gaļu var izmantot daudzu tīkamu ēdienu pagatavošanai: ēdiet to viegli novārītu „dabīgā veidā” ar citronu vai sajauciet ar majonēzi un garšvielām uz sviestmaizes, kas paredzēta apēšanai pludmalē vai piknikā.

Kā izvēlēties vislabākās izejvielas

Dārzeņi

Gurķi Spīdīga un tumši zaļa miza. Bālus un plankumainus gurķus pirkt nevajadzētu.
Artišoki Apaļīgākajiem ir vairāk gaļas, un tie labāk garšo. Tiem ir jābūt svaigiem un zaļiem visa gada garumā. Tie nedrīkst būt tumši brūni vai galos melni.
Baklažāns Tam jābūt samērā smagam, pretējā gadījumā tas ir vecs. Ir svarīgi, lai kātiņš ir svaigs un zaļš.
Avokado Avokado var būt zaļš un brūns, spīdīgs vai graudains (raupjš), tas nemaina avokado kvalitāti.
Ziedkāposti Raugieties, lai to lapiņas būtu svaigas. Ziedkāposta galviņai jābūt baltai vai ziloņkaula krāsā.
Brokoļi Veselīgi un zāles zaļumā. Blāva brokoļu galviņa ir tāpat kā garlaicīgs viesis pie pusdienām – nav vērts aicināt.
Fenhelis Meklējiet zaļus bez brūniem plankumiem.
Burkāni Vislabākā kvalitāte ir spilgti oranžiem burkāniem. Labāk ir iegādāties daudzus mazus burkānus nekā dažus lielus.
Paprika Jo lielāki ir augļi, jo maigāka garša. Sarkanā paprika ir vissaldākā. Ja paprika ir patiešām svaiga, tai nav plīsumu, skrāpējumu vai plankumu. Virsma ir spīdīga un gluda.
Galviņsalāti Jābūt ļoti svaigiem. To ārējās lapas varētu būt ļenganas, bet zem tām pati galviņa ir cieta un kraukšķīga

Augļi

Citroni Apaļi citroni ir sulīgāki nekā garenie. Jo dzeltenāks citrons, jo vairāk tajā C vitamīna. Zaļos citronus nevajadzētu iegādāties, tie ir jāmet atkritumos, jo tie nav nogatavojušies.
Vīģe Svaigām vīģēm ir „jāsvīst” mazas sulas lāsītes, kas padara to mizu spīdīgu.
Greipfrūts Sulīgāki ir greipfrūti ar plānu mizu.
Kivi Gatavam kivi iespējams nedaudz iespiest kātiņa vietā. Ja auglis ir pārāk mīksts, tas, iespējams, jau sācis rūgt.

Gaļa

Pīle Izvēlieties mātīti, tās gaļa ir vissulīgākā. Taukiem ir jābūt drīzāk baltiem, nevis dzelteniem.
Liellopu gaļa Tai jābūt sarkanai. Nedrīkst būt brūngana.
Cālis Aizmirstiet par gaļas veikalu, lielveikalu, tirgu un dodieties uz laukiem. Tur vietējie saimnieki audzē cāļus brīvā dabā. Tie ir visgaršīgākie.

Zivis

Vispārīgi par zivīm Tām ir jāsmaržo svaigi un patīkami – pēc jūras vai jūras zālēm. Zivju acīm jābūt skaidrām (un izspiestām uz āru), ādai – spīdīgai, klātai ar cieši pieguļošām zvīņām. Ādai ir jābūt stingrai, tai ir „jāatlec”, kad to piespiež ar pirkstu un atlaiž vaļā. Žaunām ir jābūt sarkanām, nevis bālām vai gļotainām.
Menca Mencas ir labākas, ja tās pērk aukstajos mēnešos. Mencu gaļa paliek ļengana siltajos mēnešos, kad zivis daudz ēd. Ziemā un pavasaros, kad mencas maina ādas krāsu, tās ēd mazāk.
Plekste Ja rodas šaubas par plekstes svaigumu, cepiet to. Svaiga plekste cepot saraujas.
Kūpinātas siļķes Tām jābūt vienādā krāsā un nesagrieztām, lai tumši brūnā āda nesaskartos ar gaļu – pretējā gadījumā zivis garšo pēc ziepēm.
Siļķe Sudrabkrāsas āda. Tā ir laba, ja vēdera daļā ir mīksta, tā nedrīkst būt poraina. Nepērciet garas un tievas siļķes.
Divvāku gliemezis Gatavojiet dzīvu. Nolieciet gliemežus uz virtuves letes, ja tie būs dzīvi, tie atvērsies. Jūs varat uzsist vieglītēm pa izlietnes malu, ja rodas šaubas. Ja tie uzreiz aizvērsies, tie patiešām ir dzīvi.

Cik daudz pirkt?

Produkta daudzums vienai personai

Gaļa

200-300 g Griezta gala (cepetis, gurns, fileja, utt.)
125-175 g Gabali bez kauliem
75-100 g Sauteta liellopu gala
150-200 g Malta gala un desinas
75-100 g Pusdienu gala (siltie edieni)

Putnu gaļa un medījumi

600-800 g Pīle
350-400 g Vista
350-400 g Tītars
500 g Savvaļas fazāns
300-350 g Trusis

Zivis

200-300 g Lasis, bez ādas, iztīrīts
50-75 g Lasis, kūpināts
150-200 g Plekstes fileja
50-75 g Siļķes, marinētas
250-300 g Zutis, bez ādas, iztīrīts

Vēžveidīgie

4-5 gab Krabju spīles
10-12 gab. Divvāku gliemji
75 g Garneles sviestmaizēm, ar čaulu
150-200 g Garneles sviestmaizēm, bez čaulas
6-12 gab. Austeres

Kartupeļi / Rīsi / Pasta

150-250 g Kartupeļi, nemizoti
200-300 g Kartupeļi, nemizoti biezeņiem, utt.
125-150 g Pasta, svaiga
75-100 g Pasta, žāvēta
½ - 1 ½ no dienas normas Rīsi