Iepakošana

Plastmasa, alumīnija folija vai trauks? Tavās rokās ir līdz pusei pilna bļoda ar tikko pagatavotiem avokado salātiem un Tu raugies trauku skapī pēc kaut kā, kur to ietīt. Alumīnija folijā? Plastmasas plēvē? Plastmasas traukā? Tu pakasi galvu it kā tas tiešām palīdzētu tikt skaidrībā. Tu nevari atcerēties kā pareizi iesaiņot un glabāt. Šeit ir daži padomi, ja galvas kasīšana nepalīdz tikt skaidrībā:

Iesaiņošana nav tikai praktisks apsvērums. Tam piekrīt arī vides un veselības eksperti. Pārtika, pārpalikumi un iesaiņotas pusdienas jāuzglabā higiēniski un ar pēc iespējas mazāku ietekmi uz apkārtējo vidi. Tas nozīmē nekādu PVC, alumīnija foliju, plastmasas maisiņu, siltu pārtiku plastmasas kārbās, kas tai nav paredzētas, pārtikas, kas stāvējusi uz virtuves letes, iepakošanu.

Kā saglabāt pusi sīpola ilgāk svaigu

Nosmērējiet sīpolu ar sviestu. Puse sīpola visticamāk neiecirtīs robu jūsu budžetā, bet kāpēc gan mest ārā to, ko var saglabāt, pareizi uzglabājot. Nākamreiz, kad pēc kotlešu pagatavošanas vai tomātu salātiem būs palikusi pāri puse no sīpola, nemeklējiet foliju vai ietinamo papīru – meklējiet svies-tu. Puse sīpola paliek ilgāk svaiga, ja to nosmērē ar sviestu. Sviests nenodara kaitējumu apkārtējai videi. Mēs neiesakām šo paņēmienu izmantot citiem pārtikas produktiem…

Sīpoliem jau 5000 gadu
Sīpolu audzēšana cilvēku patēriņam ir aizsākta jau 3000 gadus pirms Kristus, kad sīpols kļuva par vienu no svarīgākajiem dārzeņiem. Mūsdienās ir ēģiptiešu sīpols, Askalonijas sīpols, ķiploks, sarkanais sīpols kā arī daudzi citi sīpolu veidi, kur tiek izmantoti tikai stublāji un zaļā daļa.

Zaļo tomātu nogatavināšana

Apstrādājiet tos ar gāzi. Ja vēlaties panākt, lai zaļi tomāti ātri nogatavojas, tos var ielikt maisā ar caurumiem. Tomāti izdala inerto gāzi, ko sauc par etilēnu. Ieliekot tomātus maisā, tiek paātrināts nogatavošanās process, jo maiss aiztur gāzi. Caurumi maisā nodrošina cirkulāciju, kas ļauj labāk iedarboties etilēnam. Ja ir beigušies plastmasa maisi, tad nolieciet tomātus blakus āboliem, plūmēm, persikiem vai bumbieriem, jo arī tie izstrādā etilēnu
Īsumā par etilēnu
Ja tomāti, āboli, plūmes, persiki un bumbieri ražo etilēnu, tad ir daudz dārzeņu, piemēram, salāti, gurķi, ziedkāposti, dilles, burkāni, pētersīļi, sparģeļi, puravi un rožkāposti, kas ir jutīgi pret etilēnu. Šos dārzeņus nevar glabāt kopā. Dārzeņi zaudē savu krāsu, struktūru un garšu.

Kā novērst avokado salātu krāsas maiņu uz brūnu

Iemērciet kauliņu mērcē. Neskatoties uz to, cik daudz ķiploka, citrona, tomātu vai čili ir pielikts avokado salātiem, tie tā vai tā gaisa iespaidā paliks brūni. Labs veids kā pasargāt salātus no krāsas maiņas ir iegremdēt kauliņu salātos tā, lai virspusē paliek tikai tā daļiņa, un noklāt trauku ar plēvi. Kauliņš ir dabīgs avokado konservants. Pārklājot to ar plēvi, izveidojas dabiska aizsardzība pret skābekli. Tagad avokado mērce saglabāsies vairākas dienas pareizajā krāsā.
Īsumā par plastmasa plēvēm/ietīšanu
Ielieciet plēves rulli ledusskapī. Aukstums novērš plēves krunkošanos un salipšanu, kas apgrūtina ietīšanu. Izvēlieties plastmasa plēvi, kas taisīta no polietilēna nevis PVC. Polietilēna plēve nesatur mīkstinātājus, kas var nokļūt pārtikā.

Saglabājiet citronus svaigus ilgāk

Ietiniet tos un atdzesējiet. Citroni saglabājas ilgāk svaigi, ja tos ietin alumīnija folijā un ieliek ledusskapī. Bet tikai veseli citroni! Sagriezta citrona sula var izšķīdināt foliju un rodas dzelzs piegarša, jo tiem ir augsts skābes PH līmenis. Tas pats attiecas uz citiem skābiem produktiem, piemēram, marinētiem gurķiem, tomātu pusītēm. Skābu „atvērtu” pārtiku labāk glabāt stikla, porcelāna vai plastmasas bļodās, pārklājot ar plastmasas plēvi.
Īsumā par alumīnija foliju
Alumīnija foliju pārsvarā izmanto pārtikas iesaiņošanai un uzglabāšanai. Necaurspīdīgais metāla slānis, labi aizsargā saturu, neradot pārtikai piegaršu. Daudzos gadījumos alumīnija foliju izmanto kopā ar plastmasu vai papīru.

Kā panākt, lai banāni nogatavojas

Padauziet tos nedaudz. Ja jūsu priekšā stāv grozs pilns ar negataviem banāniem, visi plāni par gardas banānu kūkas izcepšanu var ātri sabrukt. Ja nepaātrināsiet banānu nogatavošanās procesu, par banānu kūku varat aizmirst. To var panākt, padauzot banānus. Ripinot tos mitrā virtuves dvielī vai ieliekot lielā plastmasa maisā un viegli sitot maisu pret virtuves stūri, banāni ļoti ātri nogatavosies.
Īsumā par nogatavošanās procesu
Ievērojiet, ka gatavi banāni ir saldi banāni. Dabīgā ciete banānos pārvēršas cukurā nogatavošanās procesa laikā. Labāk salda kūka nekā cieta!

Labākais veids salātu lapu iepakošanai

Maisā un ledusskapī. Salātus un citus zaļo lapu salātus vislabāk ir glabāt plastmasas maisā ledusskapī. Salātus glabāšanai var sagatavot divos dažādos veidos:

  1. Atdaliet lapas, pamērcējiet kādu laiku ūdenī un pēc tam nosusiniet lieko ūdeni. Ielieciet lapas plastmasas maisā un ielieciet ledusskapī dārzeņu atvilktnē;
  2. Uzmanīgi iemērciet salātu sakni ūdeni un ļaujiet tai uzsūkt nedaudz mitruma. Nosusiniet to sausu un ielieciet sakni plastmasas maisā un maisu ledusskapī.
Īsumā par salātu žāvētāju
Izmantojiet parastu salātu žavētāju, ja vēlaties pasniegt tīras un sausas salātu lapas. Vai gaidāt daudz viesu? Izmantojiet spilvendrānu. Tādējādi var nosusināt salātu lapas uzreiz visai ģimenei un draugiem.

Lai siers nesapelētu

Plastmasa – vai kaut kas salds. Sieri ir sabiedriski radījumi. Tie vislabāk saglabājas, novietojot tos kopā ar citiem sieriem vienā plastmasas traukā, tad tie palīdz viens otram saglabāt mitrumu. Taču tiem patīk saglabāt savu telpu un vienam ar otru nesaskarties. Tā pat ir labāk izvairīties no dažādu veidu sieru ilglaicīgas glabāšanas. Ja aptrūkstas plastmasas trauki, kopā ar sieru traukā var ielikt dažus gabaliņus cukura. Tādējādi tiek novērsta sieru pelēšana.
Apnikusi siera smaka
Ja siers tiek glabāts noslēgtā traukā, šo padomu nav vērts lasīt. Ielieciet ledusskapī glāzi vai trauku ar cepampulveri. Cepampulveris ātri noņem briesmīgo siera smaku.

Labākais veids kā uzglabāt maizi

Maisā ar svaigu kartupeli. Maize ātri sacietē. Ja jums ir apnicis izmantot nesen uzcepto vai tikko nopirkto maizi kā putnu barību, rīkojieties šādi: uzglabājiet maizi plastmasas maisā kopā ar svaigu, nomizotu kartupeli. Kartupelis pievieno nepieciešamo mitrumu, kas novērš maizes sakalšanu, un tā saglabājās ilgāk svaiga. Brød bliver hurtig kedeligt. Hvis du også er træt af, at bruge dit ellers nyindkøbte eller nybagte brød til fuglemad eller croutoner, kan du bruge følgende gamle råd. Opbevar brødet i en plastikpose med en rå, skrællet kartoffel.
Kviešu maize un pilngraudu maize
Kviešu maizi un pilngraudu maizi vislabāk ir glabāt istabas temperatūrā vai saldētavā, ne ledusskapī. Istabas temperatūrā to vislabāk glabāt aizvērtā plastmasas maisā, kas novērš izžūšanu, vai maizes kastē.

Kā rīkoties, lai nekaitētu apkārtējai videi

Izmantojiet stiklu vai papīru. Rūpnīcās, lielveikalos un mājsaimniecībā tiek izmantota iesaiņošana. Vidēji eiropietis gadā izmanto 100 kg plastmasas, alumīnija, kartona, papīra un stikla. Iesaiņošana pasargā pārtiku no piesārņojuma un baktērijām. Par nožēlu, tie atstāj ietekmi uz vidi visā pārtikas ražošanas procesā – ražojot, transportējot, izmantojot un kā atkritumi. Ja vēlaties rūpēties par vidi, ievērojiet šo zelta likumu: plastmasas vietā izmantojiet stiklu un alumīnija folijas vietā papīru.

Ievārījuma burciņas
Ievārījuma burkas noder daudzām lietām. Piemēram, zirnekļu noķeršanai un palaišanai brīvībā. Tas ir vienkāršs uz saudzīgs veids kā apieties ar zirnekli. Zirnekļi ļoti slikti redz, tāpēc tos ir viegli noķert un palaist brīvībā.

Kā novērst saldumu salipšanu

Pievienojiet cukuru. Šo padomu ir vērts atcerēties visiem kārumniekiem. Vai jūs netracina tas, ka konfektes mēdz salipt vienā lielā čupā? Jūs sitat un stampājat un izmantojat daudz enerģijas, lai iegūtu gabaliņu konfektes, bet mute pilna siekalām. Ir daudz vieglāks un saldāks veids. Nokaisiet konfektes ar nedaudz cukura un ielieciet trauku saldētavā. Cukurs (vai pūdercukurs) apklāj katru konfekti, tāpēc tās nevar salipt kopā. Ja trauku ieliek ledusskapī, tiek samazināts risks, ka konfektes salips kopā. Protams, tas ir ļoti aktuāli vasarā. Bet ir arī cita iespēja – tās vienmēr var apēst!
Sacietējis pūdercukurs?
Pūdercukura sacietēšanu var novērst, cukura traukā ieliekot gabaliņu franču maizes vai rudzu maizes. Vienkārši nomainiet maizi, kad tā kļūst sausa. Ja cukurs jau ir sacietējis, tā vietā, lai to izmestu, ielieciet to traukā uz 24 h un pārklājiet ar slapju dvieli. Pēc tam varat iemalkot gardu īru kafiju…