Higiēna

Atcerieties – pietiekamas higiēnas vārdā. Neaizmirstiet nomazgāt rokas. Neaizmirstiet nomazgāt nazi. Neaizmirstiet izmazgāt virtuves dvieli. Un neaizmirstiet, neaizmirstiet, neaizmirstiet. Sāciet ar padomu lasīšanu nākamajās lapās – pietiekamas higiēnas vārdā!

Mēs zinām. Mēs visi zinām šausmu stāstus par lielām ballītēm, kas tiek sabojātas negaidītas saindēšanās ar pārtiku dēļ. Mēs visi atceramies mājturības skolotāja labos nodomus, stāstot par labi organizētu mājsaimniecību. Visi vecāki atkārto savu vecāku teikto, vaicājot bērniem, vai tie ir nomazgājuši rokas. Tātad jā, mēs zinām. Mēs zinām kā novērst baktēriju uzbrukumu virtuvē. Taču, šo labo padomu ir vērts atkārtot. Lasiet un atcerieties – kaut vai, lai izvairītos no slimu un dusmīgu ciemiņu zvaniem dienu pēc ballītes.

Kā nodrošināt pietiekamu personīgo higiēnu

Mazgājiet rokas. Tas var likties banāli, bet mēs atkārtosim šo bērnu dienu mācību vēlreiz, jo tīras rokas ir personīgās higiēnas virtuvē pamata stūrakmens. Rokas dienas laikā saskaras ar dažādām lietām: degunu, rētām, matiem, putekļiem, tualetes poda vāku, naudu, durvju rokturiem utt. Tāpēc neaizmirstiet nomazgāt rokas. Mazgājiet tās gan pirms gatavošanas, gan gatavošanas laikā, pārslēdzoties no gaļas uz dārzeņiem. Un neaizmirstiet par savu bērnu rokām, it īpaši, ja tie ir spēlējušies ar mājdzīvniekiem. Mājdzīvniekiem ir savi mājdzīvnieki un tie var būt bīstami.

Mazgājiet rokas kārtīgi
Izslēdziet autopilotu un izpildiet šīs instrukcijas, kad nākamreiz mazgāsiet rokas:
1. noņemiet gredzenus;
2. skalojiet rokas siltā ūdenī;
3. mazgājiet rokas ar ziepēm vismaz 15 sekundes;
4. noskalojiet rokas un nosusiniet tīrā dvielī.

Kā neļaut baktērijām vairoties dēlītī, kas paredzēts produktu griešanai

Izvairieties no skrāpējumiem un plaisām. Tas ir normāli: saskrāpējot griešanas dēli, uz tā rodas baktērijas un īsā laika brīdī dēlis ir noklāts ar baktēriju koloniju. Pietiek ar pārtikas drupačām un pilieniem, lai tie mazie briesmoņi barotos. Izvēlaties griešanas dēli no koka. Koks pats sevi salabo (ja to regulāri ieeļļo) un skrāpējumi atkal aizveras. Koks satur arī dabiskus baktēriju iznīcinātājus, kas iznīcina jebkuru baktēriju, kas iestrēgusi salabotajā dēlī.
Par griešanas dēli
Ja dēļa virsma ir nelabojami saskrāpēta vai tas ir saplaisājis, izmetiet to miskastē. Ja tas slikti ož, notīriet to ar sulu no puses citrona un noskalojiet ar siltu ūdeni. Dažādai pārtikai izmantojiet dažādus dēļus – vai arī noskalojiet tos ar verdošu ūdeni un kārtīgi nomazgājiet pirms izmantojiet citu pārtiku.

Lai jūsu ciemiņi vēlētos atgriezties pēc suši baudīšanas

Grieziet ar tīriem nažiem. Kad suši praktiski jau gatavs ietīšanai bambusa paklājiņā, pēkšņi atceraties, ka trūkst gurķis. Šņik šņak un gurķis jau pievienots. Par nelaimi, aizmirsās nomazgāt nazi. Tā ir problēma ar lielo P. Ja piederumi tika izmantoti jēlai gaļai un pēc tam dārzeņiem, dārzeņi tiek piesārņoti ar baktērijām no gaļas. Rezultātā var tikt pie vēdersāpēm – vai arī kā ļaunāka.
Īsumā par nažiem
Dažāda veida pārtikai izmantojiet dažādus nažus. Nazis, kas tika izmantots jēlai gaļai/ mājputnu gaļai/zivīm vai jēlai olai, rūpīgi jānomazgā siltā ūdenī, izmantojot trauku mazgājamo līdzekli, noskalojot ar verdošu ūdeni vai izmantojot trauku mazgājamo mašīnu, pirms to izmanto cita veida pārtikas pagatavošanai.

Kā izvairīties no slimībām, ja apstrādājat gaļu, putnu gaļu, zivis un olas

Sasildiet to, atdzesējiet un izvairieties no baktērijām. Vārds higiēna ir radies no grieķu veselības dievietes Higiēja vārda. Kāds no viņas labums? Ja viņa būtu dzīvojusi mūsdienās, viņa noteikti būtu darījusi visu iespējamo, lai panāktu, ka jūs ar gaļu, zivīm un olām rīkotos atbilstoši:

1. Karsējiet pie minimālās temperatūras vismaz 75˚ C.
2. Augstākā saldēšanas temperatūra +5˚ C.
3. Izvairieties no baktērijām, glabājot pārtiku atsevišķi pagatavošanas laikā un glabāšanas laikā.

 

No sākuma vista un pēc tam hlors
Tas ir labs ieradums regulāri dezinficēt virtuvi un piederumus. No sākuma nomazgājiet un noskalojiet redzamos pārpalikumus. Pēc tam noskalojiet piederumus ar šķīdumu, kas sastāv no 1 dl hlorīda uz 1 litru ūdens. Noskalojiet vēlreiz ar tīru ūdeni.

Olās nedrīkst būt salmonellas

Nemērcējiet – vāriet. Svaigas olas var būt inficētas ar salmonellu. Daudzi to zina, bet tikai daži zina kā nogalināt baktērijas. Tāpēc sāksim ar sena mīta atšķetināšanu. Olas iemērkšana verdošā ūdenī uz pāris sekundēm nenogalina baktērijas, kas atrodas uz olas čaumalas. Čaula ir poraina un iespiež mērcētās baktērijas olā. Lai gan olas baltums satur antibakteriālus komponentus, tie negarantē salmonellas iznīcināšanu. Vārīšana garantē.
Īsumā par olām
Svaigas olas var būt inficētas ar salmonellas baktērijām. Tāpēc ir svarīgi vienmēr pēc darba ar olām nomazgāt rokas un piederumus, kas saskārušies ar jēlo olu. Citādi pastāv iespēja, ka baktērijas izplatīsies pagatavotajā ēdienā. Ēdieniem, kas netiek sildīti, izmantojiet pasterizētas olas.

Kāpēc ir rūpīgi jāpārdomā produktu testeru izmantošana

Vai tās nav mutē. Daudzi cilvēki zina frāzi: „Pagaršo! Vai nevajag vēl sāli?”. Lai gan šāds lūgums labākajam draugam, kurš parasti nestaigā ar pilnu muti ar eksotiskām baktērijām, neliekas nekas ļauns, vienmēr jārēķinās ar pašu ļaunāko. Viesa mutē var būt baktērijas, kas sabojās visu maltīti. Viesim var arī būt netīras rokas, kad tas pieskaras karotei, kas pieskaras zupai. Tāpēc testētājam vienmēr jādod tīra karote un šī karote jānomazgā pirms atkārtotas izmantošanas.

Tās var būt uz rokām
Tas netiek teikts tāpēc, lai izraisītu paranoju, bet baktērijas var būt arī uz viesu rokām, kad tie ierodas. Tāpēc nomazgājiet rokas pēc sasveicināšanās ar viesiem pirms ķerties klāt maltītei. Nekad nevar zināt, kur šīs rokas pabijušas.

Parasta trauku lupatas diena

Netīra
07:10  labrīt, auzu putra un karstā kafija 
15:30  mmm, marmelāde, tēja, sviests 
16:45  ak! Puķu pods nokrita uz grīdas 
17:30  laiks taisīt tēju, zivi mērcē, tā ir nedaudz taukaina 
18:18  paldies par tēju, nost zivju kotletes, rīsus 
18:20  Annai ir iesnas 
19:30  Kas ir uz ledusskapja durvīm? 
20:00  Kafijas automāts tek 
23:00  Arlabunakti, tīrā virtuves lete 
07:10  Labrīt, jaunā eksistences diena

Mainiet katru dienu
Trauku lupata ir baktēriju paradīze. Tāpēc tā ir bieži jāmaina, vismaz vienreiz dienā. Izmantojiet trauku lupatu tikai virtuves virsmu mazgāšanai un slaucīšanai. Gaļu, sulu un pārpalikumus, kas nonākuši uz virtuves letes virsmas, jānoslauka ar papīra dvieli. Trauku lupatas var izmantot atkārtoti, ja tās mazgā vismaz 60˚ C temperatūrā.

Kā izvairīties no baktēriju pārnešanas ar trauku mazgājamo suku

Vāriet to. Cilvēki parasti izmet ārā trauku birstes, kad tās kļūs pārāk netīras. Bet tas nav nepieciešams, ja nevēlaties, lai birste izplata baktērijas no viena virtuves piederuma uz citu, Iemetiet to trauku mazgājamajā mašīnā. Tādējādi tiks iznīcinātas visas baktērijas. Vai arī noskalojiet birsti ar verdošu ūdeni. Padariet birstes skalošanu par ieradumu. Ūdens no vārītiem kartupeļiem arī derēs kā skalošanas līdzeklis.
Trauku mazgājamās mašīnas birstu tīrīšana
Šķidrums, kas sastāv no 2 dl hlorīda uz 5 litriem ūdens, nogalina visas baktērijas un noņem visas smakas. Ielejiet šķidrumu izlietnē un ļaujiet lupatām, birstēm un sūkļiem pāris stundas pamērcēties. Noskalojiet vairākas reizes ar tīru ūdeni.