Glabāšana

Kad ir sameklētas vislabākās izejvielas, ir jāpadomā par vislabāko glabāšanas veidu. Daži produkti ir jāglabā siltumā, citi – aukstumā, daži sausā vietā, citi – mitrā, daži kopā ar citiem produktiem, citi savukārt atsevišķi. Apjukāt? Tad turpiniet lasīt.

Šeit rodas dilemma. Jūs pārnākat mājās no tirgus vai lielveikala, stāvat virtuvē ar visiem pirkumiem un domājat, kur tos varētu salikt. Ar pārtiku, tāpat kā cilvēkiem, nav vienkārši. Pienu, protams, liekam ledusskapī, bet apelsīnus – ledusskapī vai saldētavā? Un kā rīkoties ar ananasiem? Vai tikai sīpoli nebija jāglabā vēsumā? Hmmm… rodas pamatotas šaubas. Mēs palīdzēsim. Nākošajās lappusēs, atradīsiet noderīgus padomus, kas palīdzēs risināt šos jautājumus.

Kā vislabāk saglabāt gurķus

Glabājiet atvilktnē. Gurķis pamatā sastāv no ūdens - līdz pat 97 procentiem, un tas ir tikai piliens. Gurķa sastāvā esošais ūdens padara to īpaši neizturīgu pret mehānisku spiedienu un klimata izmaiņām. Tā kā gurķi ir neizturīgi pret spiedienu, jūs, iespējams jau zināt, ka uz tiem nedrīkst likt virsū ķirbjus vai arbūzus. Patiesībā interesants aspekts ir glabāšanas temperatūra: gurķus saldētavas temperatūra sabojā – tiem rodas mīksti plankumi, un tie paliek caurspīdīgi, ja tiek glabāti pārāk zemā temperatūrā, piemēram, plauktā, kas atrodas saldētavā. Glabājiet gurķus vēsā vietā pie 8˚ C, piemēram, dārzeņu novietnē ledusskapī.
Zaļās zāles
Jau gadsimtiem ilgi gurķiem tiek piedēvēta spēja atvieglot ciešanas. Senie grieķi un romieši ēda gurķus katru dienu profilaktiskos nolūkos. Jau gadsimtiem sievietes gatavo sejas maskas no rīvētiem gurķiem vai gurķu šķēlītēm.

Labākais veids eksotisko dārzeņu glabāšanai

Glabājiet tos siltumā. Ievērojiet veco labi zināmo patiesību: augļi un dārzeņi kas auguši siltā augsnē, ir jāglabā siltākā temperatūrā. Tieši tā ir arī jārīkojas ar baklažāniem. Glabāšana aukstumā tiem var kaitēt – baklažāns iegūst bronzas nokrāsu, tam parādās mīksti iedobumi un mīkstums kļūst brūns. Tāpēc glabājiet baklažānu vēsā vietā – dārzeņu traukā uz virtuves letes, pieliekamajā vai uz balkona. Tas pats attiecas arī uz ananasiem, avokado, banāniem, olīvēm, kartupeļiem, pupām, pipariem, melonēm, saldajām melonēm, ķirbjiem, utt.
Garš ceļš garam auglim
Baklažāns Eiropā parādījās 1700-tajos gados, taču to plaši izmantot sāka tikai pēdējās desmitgadēs. Visbiežāk izmantoti tiek tumši violetie, ovālie baklažāni, lai gan ir arī vairākas citas baklažānu šķirnes. Apaļi, balti, dzelteni, zili, violeti – gandrīz visās varavīksnes krāsās. Kas to lai zina?

Kā saglabāt ābolus, plūmes, persikus un bumbierus

Glabājiet tos atsevišķi. Ne visus augļus var glabāt kopā. Āboli, plūmes, persiki un bumbieri izdala etilēna gāzi, kas veicina visu citu augļu nogatavošanās procesu. Banāni un gurķi ir īpaši jutīgi pret etilēnu. Tāpēc, ja vēlaties, lai banāns jūsu desertā būtu stingrs, neglabājiet to kopā ar citiem augļiem. Lai atcerētos šos noteikumus, noderēs šāds dzejolītis: āboli, persiki, plūmes un bumbieri – neglabājiet tos kopā ar citiem augļiem. Āboli, persiki, plūmes un bumbieri – neglabājiet tos kopā ar citiem augļiem.
Par etilēna gāzi
Tomāti labi sader ar gurķiem salātos, bet gurķi ir ļoti jutīgi pret tomātu izdalīto etilēnu. Glabājiet tomātus kopā ar āboliem, plūmēm, persikiem un bumbieriem, bet neturiet tos kopā ar citiem augļiem vai dārzeņiem.

Kā saglabāt zaļumus kraukšķīgus

Ielieciet tos ūdenī. Izklausās savādi, ka iesakām novietot uz virtuves darba virsmas vāzītes, kurās salikti puravi, selerijas, lociņi un citi zaļumi. Bet doma nemaz nav tik dīvaina. Ūdens palīdz zaļumiem saglabāt mitrumu, nodrošinot to sulīgumu un vērtību līdz to sagriešanai. (Kad ierodas viesi, vāzes jau ir sagatavotas viņu atnesto ziedu sakārtošanai).
Plikpaurība? Ēdiet puravus
Romieši karoja pret daudzām lietām, arī pret plikpaurību. Stāsta, ka imperators Nerons (Romas imperators no 54-68 m.ē.) uzskatīja, ka puravi stiprina balss saites un ārstē plikpaurību. Līdz šim šī teorija nav pierādīta.

Kā vislabāk izmantot ogas

Plūciet un ēdiet. Tagad zemenes ir iespējams nopirkt jebkurā gada laikā. Ak, doma par iekošanos sulīgā zemenē, kas tikko atnesta no tirgus vai vēl labāk tikko plūkta kaimiņa zemeņu dobē. Zemenes tik tiešām vislabāk pasniegt un ēst uzreiz. Zemenes, avenes, ērkšķogas, kazenes, ak, vai! Šīs mazās odziņas tik viegli var sabojāt, un tās nevar labi uzglabāt ledusskapī. To glabāšana vairākas dienas nenāks ogām par labu. Protams, izņemot, ja jums ir ledusskapis, kurā ir 0-Zonas atvilktne. Tajā augļi un dārzeņi glabājas trīs reizes ilgāku laika periodu.
Izmantojiet sietu
Ja jums tiešām nav iespējas rīkoties savādāk, un ogas ir jāglabā ledusskapī vairākas dienas, taču jūs neesat laimīgais 0-Zonas atvilktnes īpašnieks, noskalojiet ogas un saberiet sietā, tur tās saglabāsies nedaudz labāk. Par 0-Zonas atvilktni varat izlasīt nodaļā par saldēšanas norādēm.

Kā glabāt citrusaugļus

Skābi ārpusē, saldi iekšpusē. Jūs tikko esat atnesuši mājās pilnu grozu ar citrusaugļiem – un ko darīt tālāk? Kur tos salikt? Rīkojieties šādi: apelsīnus, mandarīnus un klementīnus jāglabā vēsā vietā, ideāli 2-5˚ C. Citroni un greipfrūti aukstumā bojājas, tādēļ tie jāglabā 10-15˚C temperatūrā. Laimu var glabāt gan siltākā, gan vēsākā temperatūrā, vēlams 8-10˚ C. Samulsāt? Atcerieties šādu likumu: saldās šķirnes mēs aicinām iekšā (ledusskapī), skābās – atstājam ārpusē (uz virtuves letes)…
Salds un skābs
Apelsīni ir saldi, citroni ir skābi – bet abos ir C vitamīns, un tie papildina kulinārijas produktus ar citrusu garšu. Ir zināmi paņēmieni, kas palīdz nomizot šos augļus – ievietojiet apelsīnu siltā ūdenī uz pāris minūtēm, tad to būs vieglāk nomizot.